divendres, 20 de maig del 2016

Ampliació P.8











WEBQUEST

WebQuest és un model d'aprenentatge extremament simple i ric per a propiciar l'ús educatiu d'Internet, basat en l'aprenentatge cooperatiu i en processos d'investigació per a aprendre. 

Un WebQuest és una activitat enfocada a la investigació, en la que la informació usada pels alumnes és, majoritàriament, descarregada d'Internet. Bàsicament és una exploració dirigida, que culmina amb la producció d'una pàgina Web, on es publica el resultat d'una investigació. 

WebQuest és una metodologia d'aprenentatge basat fonamentalment en els recursos que ens proporciona Internet que inciten els alumnes a investigar, potencien el pensament crític, la creativitat i la presa de decisions, contribuïxen a desenrotllar diferents capacitats portant així als alumnes a transformar els coneixements adquirits.

Google Sites és una aplicació en línia que permet crear un lloc web de grup de forma molt senzilla. En aquesta pàgina es podran incloure elements textuals i visuals com vídeos, presentacions o arxius adjunts. La web es pot compartir amb facilitat per tal de veure i/o editar la informació amb un grup reduït, amb la tota la comunitat, o amb tot el món.

CARACTERÍSTIQUES

  • Les pàgines són de fàcil creació.
  • No requereix codificació html, java, o qualsevol altre llenguatge de programació.
  • Disposa d'un ampli ventall de plantilles disponibles.
  • Permet la personalització de la interfície del lloc.
  • És fàcil d'integrar i adjuntar fulles, documents, vídeos, presentacions.
  • Permet que la pàgina sigui privada, que es pugui visualitzar, o que també es pugui editar.

Practica 8.



Mitjançant el Google sites nem crear la nostra webquest que farem per parelles.
EL  primer que farem sera buscar en el cergador google sites i ficar el gmail. Seleccionarem “plantilla en blanc” i posarem el nom que anira de titol de la web quest. Aquest nom podrem modificar-lo sempre que vuigam. Una vegada ho hem escrit clicarem a verificar.
Una vegada dins, tenim l’opció d’editar. Odrem ficar imatges, videos, taules escollis el disseny de la webquest, etc.
El titol que hem escollit nosaltres s’anomena WebQuest & Futbol Sala
La web quest la dividirem en 7 apartats: presentació, introducció, tasca, procés en les activitats,  avaluació conclusions, orientacions per la professor i bibliografia.
       
         0 . Prensetació: presentar el tema i les persones que han realitzat la           webquest
1.    Introducció: Parlar un poc del tema escollit i de les activitats que realitzarem.
2.    Tasca: especificarem els objectius de les activitats
3.    Procés: estaran el desenvolupament de les activitats.
4.    Avaluació: en forma de rúbrica posant be regual i mal.
5.    Conclusions: sobre el tem a i sobre les activitats
6.    Orientacions per al profesor: recursos que pot utilizar el profesor a la classe per a explicar el tema escollit.    

Per a crear aquests apartats clicarem en colocar la pàgian en un nivell superior. I per a crear les activitats que estan dins de l’apartat 3, clicarem classificar la pagina en.

En modificar el disseny de la página: podem canviar el fons, ficar imatges o un color pla.

En administrar lloc tindrem més opcions: activitat recent, pàgines, arxius adjunts, plantillles de pagines, general, compartir y permisos, temes colors fonts, entre altres opcions.

Per utltim per a cambir el fons entrarem en temes colors i fonts, podem canviar tot lo relacionat amb el color, tamany, tipus de lletra... A la opció de "direcció web" podem canviar la URL.  A la opció de"arxius adjunts", podem visualitzar les arxius que hen anat pujant a la nostra pàgina. A la opció de pàgina podem visualitzar l'esquema que tenim en al nostre lloc web.

https://sites.google.com/site/webquesteuropeaclaudiamaca/


Ampliació P.7









Que és Twitter? 

Twitter és una aplicació web gratuïta de microblogging que reunix els avantatges dels blogs, les xarxes socials i la missatgeria instantània. Esta nova forma de comunicació, permet als seus usuaris estar en contacte en temps real amb persones del seu interés a través de missatges breus de text a què es denominen Updates (actualitzacions) o Tweets, per mitjà d'una senzilla pregunta: Què estàs haciendo?.

Com funciona? 

Els usuaris envien i reben updates d'altres usuaris a través de breus missatges que no han de superar els 140 caràcters, via web, telèfon mòbil, missatgeria instantània o a través del correu electrònic; i inclús des d'aplicacions de tercers, com poden ser Twitterrific, Facebook, Twitterlicious, Twinkle, i moltes altres. En la secció del teu perfil pots estar al dia tant dels teus seguiments (following_profile) com dels teus seguidors (followers_profile) . A més de buscar amics, familiars, companys o altres persones del teu interés, Twitter també oferix altres opcions, com buscar en altres xarxes, invitar amics per email o seleccionar usuaris recomanats.

Qui són els fundadors de twitter? 

Twitter va ser fundat al març de 2006 pels estudiants de la Universitat de Cornell a Nova York, Jack Dorsey, Biz Stone, Evan Williams i Noah Glass. Els tres primers cofundaron la companyia Obvious que després derivaria en Twitter Inc. Actualment l'equip de Twitter està compost per 18 persones. Jack Dorsey és a més de cofundador el president de l'empresa. 


Com es va desenrotllar el projecte? 

Quan Dorsey va veure la posada en marxa de la missatgeria instantània, este es va preguntar si el rendiment del programari de l'usuari podria ser compartit entre amics fàcilment. Llavors es va reunir amb els fundadors d'Odeo (website d'agregació i publicació podcast) Noah Glass i Evan Williams, els que a més havien sigut previs fundadors d'Audioblog i Blogger i Pyra Labs respectivament


Practica 7.




Hem de crear el nostre compte de twitter i per a començar el primer que haurem de fer será buscar a Google, Twitter. Una vegada dins ens demanaran dos opcions: Registra’t o Entra.

Si no tenim cap conter der twiter haurem d’entrar en l’apartat de Registra’t on ens demanaran: nom complet, telèfon o correu electròni i una contrassenya. Una vegada tingam tot complet clicarem en Registra’t

El nom que ens fica a la part Esquerra dalt és el nom que utilitzaran els nostres amics per buscar-nos.


Si alguna vegada se’ns oblida el nostre compte, o contrassenya, clicarem a l’opció de recordar contrassenya, i tindrem l’opció de que ens envie un correu o missatge al móvil amb una nova contrasenya .


L’estructura de Twiter és:
  • Llistat de suggerencies: persones que podem coneixer o podem seguir
  • Foto i nom de perfil  i baix els nombre de tuits publicats i els seguidors que tenim
  • També podem posar-nos una foto de fons clicant sobre el fons i seleccionant una foto del nostre ordinador.
  • A la part de dalt a la dreta tenim l’opció clicant sobre la foto i en apareixera una serie d’opcions per a editar el nostre compte: ver perfil, listas, ayudas, atajos de teclado, configuración, cerrar sesión.


El twiter que he creat és: @ClaudiaMarin309



























Ampliació T,13

RECURSOS TIC:

GOOGLE DOCS

Google Docs és una aplicació de Google que permet:
  • Emmagatzemar qualsevol fitxer en un espai virtual en línia.
  • Treballar amb documents en els formats ofimàtics habituals: 
    • Processament de textos
    • Fulls de càlcul
    • Formularis 
    • Presentacions. 
Amb el Google Docs, la informació està disponible des de qualsevol ordinador connectat a la xarxa. Alguns avantatges de l'aplicació permeten que els documents es puguin:
  • Compartir fàcilment amb altres usuaris
  • Publicar-los com a pàgina web.
  • Crear-los col·laborativament.
  • Editar-los simultàniament entre diversos usuaris.

BISTRIPS
http://www.bitstrips.com/landing
  • Portal que permet crear còmics en línia desplaçant diferents escenaris, personatges, bafarades...
  • Un cop acabats, es poden descarregar.


GOANIMATE
http://es.goanimate.com/ 
  

  • Pàgina que permet crear diferents següències audiovisuals, en format de dibuixos animats en 2D (cartoons). Permet pujar els teus propis escenaris, fotografies i veu.

PIXTON

  • Pixton és una eina online, disponible en espanyol, que permet crear còmics. Es poden utilitzar els dibuixos que estan disponibles i crear les bafarades al gust de qualsevol.
  • També permet crear imatges, tot i que és més complex. També té l'opció de crear una gran vinyeta, amb l'objectiu de ser el logotip d'un pòster o una samarreta. 

MYTHS AND LEGENDS STORY CREATOR 
  • Aquesta aplicació permet inventar-se i crear històries fantàstiques omitològiques a partir de diferentspersonatges i escenaris que conté el mateix programa.
  • A partir d'aquí, l'usuari podrà escriure elsdiàlegs entre els diferents personatges i crear un conte. L'aplicació permet crear fins a 10 diapositives.
  • L'usuari, a més, podrà aportar-hi imatges del seu propi ordinador i inserir-hi so.


TREBALL COL·LABORATIU A L'iPAD AMB OFFICE I ONE DRIVE.

Sens dubte que un dels potencials que les eines TIC ens poden aportar és facilitar i potenciar el treball col·laboratiu. En aquest sentit són moltes i variades les eines que podem emprar, tant desde programes i plataformes, com de diversitat de dispositius. Avui us parlo d’una bona combinació, facilitar el treball col·laboratiu amb eines d’ofimàtica amb un iPad, i fent-ho amb la suite de Microsoft, el paquet Office de Word,PowerPoint i Excel. Pot ser una bona solució, per aquells centres que utilitzen l’iPad i que també tenen contractades llicències Office 365, o aquells usuaris que prefereixen donar continuïtat a les versions de PC ja tenen familiaritzades.
Encara que tard, Microsoft ara fa un parell d’anys que va presentar el seu paquet d’ofimàtica per l’iPad amb unes característiques molt similars al que podem trobar amb les versions d’ordinador. Actualment podem trobar gratuïtament les tes apps a l’AppStore, que combinades amb el OneDrive (el servei d’emmagatzematge al núvol deMicrosoft) obtindrem unes possibilitats de treball col·laboratiu amb les tres eines prou interessants des de l’iPad.
A la següent presentació podeu veure la facilitat del procés per compartir arxius d’Office amb altres usuaris, possibilitant l’edició entre diferents autors en temps real.
Una valoració seria:
  • Gran qualitat i possibilitats d’edició amb les tres eines, molt similar a les versions d’ordinador. Tot i que algunes utilitats de format no entren en la versió bàsica gratuïta. Al mateix nivell que l’ofimàtica d’Apple i molt superior a la que ofereix Google amb Drive a l’iPad.
  • Òptimes opcions de compartició, establint diferents perfils de la mateixa, similar encara que no tan completa com l’eina de Google.
  • Bona sincronització de les modificacions fetes entre diferents usuaris sobre el mateix document, encara que la fluïdesa no és tan immediata com a Drive
  • El nombre de persones que permet treballar al mateix temps sobre un document ha estat un problema en els casos que hem superat les 8/10 persones, trobant-nos en què el document o no s’obria donant un missatge d’error, o directament “penjant-se” el document en edició. Aquest aspecte cal tenir-ho present si el que és pretén és una edició en temps real de molts autors alhora. En edicions asincròniques no ens ha presentat cap problema.





diumenge, 15 de maig del 2016

Ampliació T.12




Què és Linux? 


LINUX (o GNU/LINUX, més correctament) és un Sistema Operatiu com MacOS, DOS o Windows. És a dir, Linux és el programari necessari perquè el teu ordinador et permeta utilitzar programes com: editors de text, jocs, navegadors d'Internet, etc. Linux pot usar-se per mitjà d'un interfície gràfic igual que Windows o MacOS, però també pot usar-se per mitjà de línia de comandos com DOS.
Linux té el seu origen en Unix. Este va aparéixer en els anys seixanta, desenrotllat pels investigadors Dennis Ritchie i Ken Thompson, dels Laboratoris Telefònics Bell. Andrew Tanenbaum va desenrotllar un sistema operatiu paregut a Unix (cridat Minix) per a ensenyar als seus alumnes el disseny d'un sistema operatiu. A causa de l'enfocament docent de Minix, Tanenbaum mai va permetre que este fora modificat, ja que podrien introduir-se complicacions en el sistema per als seus alumnes.
Un estudiant finlandés cridat Linus Torvalds, constatant que no era possible estendre Minix, va decidir escriure el seu propi sistema operatiu compatible amb Unix. En aquells moments el projecte GNU (GNU's Not Unix) , que Richard Stallman havia iniciat feia ja quasi deu anys, comprenia un sistema bàsic quasi complet. L'excepció més important era el kernel o nucli, que controla el maquinari.
Torvalds va decidir aprofitar el sistema GNU i completar-ho amb el seu propi nucli, que va batejar com Linux (Linux Is Not UniX) . El sistema conjunt (ferramentes GNU i nucli Linux) forma el que cridem GNU/Linux.


El nucli de Linux

 Una pregunta molt comuna és: què és el nucli de Linux?. La resposta és: Linux. En les línies anteriors ja es dóna una primera definició del nucli: el kernel o nucli, que controla el maquinari. És a dir, el nucli de Linux, simplificant, és un conjunt de drivers necessaris per a usar l'ordinador. Relativament, poc maquinari s'escaparà a un kernel actualitzat. En este moment, l'última versió del kernel de Linux és la 4.2. Per a descarregar l'última versió o veure per quin va, pot visitar la pàgina oficial del kernel de Linux.

Història de Linux

LINUX fa el seu aparició a principis de la dècada dels noranta, era l'any 1991 i en aquell moment un estudiant d'informàtica de la Universitat d'Hèlsinki, cridat Linus Torvalds, va començar com una afició i sense poder-se imaginar al que arribaria este projecte, a programar les primeres esbosses de codi d'este sistema operatiu cridat LINUX. 

Este començament va estar inspirat en MINIX, un xicotet sistema Unix desenrotllat per Andy Tanenbaum. Les primeres discussions sobre Linux van ser en el grup de notícies comp.os.minix, en estes discussions es parlava sobretot del desenrotllament d'un xicotet sistema Unix per a usuaris de Minix que volien mes.


Linus mai va anunciar la versió 0.01 de Linux (agost 1991) , esta versió no era ni tan sols executable, només incloïa els principis del nucli del sistema, estava escrita en llenguatge ensamblador i assumia que un tenia accés a un sistema Minix per a la seua compilació.

El 5 d'octubre de 1991, Linus anunci la primera versió "Oficial" de Linux versió 0.02. Amb esta versió Linus va poder executar Bash (GNU Bourne Again Shell) i gcc (El compilador GNU de C) però no molt mes funcionava. En este estat de desenrotllament ni es pensava en els termes suport, documentació, distribució. Després de la versió 0.03, Linus va botar en la numeració fins a la 0.10, mes i mes programadors de cap a cap d'internet van començar a treballar en el projecte i després de successives revisions, Linus increment el numere de versió fins a la 0.95 (Març 1992) . Mes d'un any desperquè (desembre 1993) el nucli del sistema estava en la versió 0.99 i la versió 1.0 no arribe fins al 14 de març de 1994. Des de llavors no s'ha parat de desenrotllar, la versió actual del nucli és la 2.2 i continua avançant dia a dia amb la meta de perfeccionar i millorar el sistema.

TEMA 13



TEMA 13. IPAD EN EDUCACIÓ PRIMARIA: APLICACIONS PRÀCTIQUES. Els apartats que anem a desenvolupar són: 
  1. Què és l’Ipad
  2.  Característiques d’un Ipad
  3. L’Ipad en l’aula de Primària
  4. Aplicacions Ipad per a Educació Primària

1. QUÈ ÉS L’IPAD?

1    L’Ipad és dels cridats ordinadors “tablet”: és un aparell fi, de la grandària d’una revista amb una pantalla tàctil a colors que permet als usuaris navegar per la web, veure pel·lícules, enviar correus i llegir llibres electrònics entre altres coses.
Te un teclat en la pantalla, també un teclat opcional físic a més d’un programari especial per a fulls de càlcul oi processament de textos
No obstant això, els analistes diuen que la seua principal característica està en l’aspecte multimèdia com llegir periòdics o veure vídeos, més que la seua utilitat com a laptop.

2. CARACTERÍSOTIQUES D’UN IPAD

 Les característiques d'un iPad son aquestes.



3.PROPOSTES DE TREBALL PER IPAD:
  • Enregistrament d’àudio: gravar i editar àudios amb Caster Free, lectures, locucions, dramatitzacions, exposicions, entrevistes...
  • Esquema: emprar Wikipanion per llegir un article de Wikipedia durant uns minuts i després realitzar un mapa conceptual amb MindJet.
  • Mapa conceptual: resumir els continguts d’un tema de llengua o coneixement del mitjà creant un mapa conceptual amb Idea Sketch
  • Resum de noticies: buscar i llegir un article utilitzant un lector de noticies d’un periòdic per després elaborar un document de text en resposta a un conjunt de preguntes amb el programa Documents Free i enviar-ho com a adjunt al professor/a utilitzant el client Mail.
  • Comentari de lectura: llegir un llibre digital en Ibook i després de la seua lectura elaborar un document en Documents Free amb la fitxa tècnica, breu resum i opinió personal.
  • Narració visual: crear una narració visual emprant Puppet Pals on es trien escenaris de fons, personatges, animacions i gravant locucions d’àudio.
  • Gràfics estadístics: crear gràfics a partir d’una taula de distribució de freqüències en un full de càlcul amb Documents Free
  • Fitxes PDF:  realitzar anotacions en un fitxa en format PDF mitjançant pdf-Notis Free per a retransmetin-la al professor pujant-la a un espai comú.
  • Edició d’imatges: localitzar i descarregar una foto utilitzant el navegador web Safari. A continuació s’insereix la imatge en una nota d’EverNote per afegir textos i una locució d’àudio que completa el treball d’un tema.
  • Geolocalització de materials: explorar una zona geogràfica, comarca província país, etc amb Google Earth. Situal marcadors que continguin textos, imatges enllaços, etc. Gravar un recorregut turístic. Es pot completar la informació amb World Explorer.
4. EL IPAD EN L’AULA DE PRIMARIA

Emprar en format intuïtiu i natural, ja que per al seu us no és necessari cap coneixement informàtic previ.

Simplement amb la seua manipulació aprens les claus d’us de forma ràpida

Permet treballar les diferents àrees del currículum a traves de les seuse aplicacions augmentant la concentració de l’alumnat i possibilitant l’aprenentatge lúdic.

L’Ipad, possibilita el treball individualitzat adaptant-se al ritme d’aprenentatge de l’alumne alhora que permet la creació de grups homogenis de treball usant un dispositiu grupal (sempre en grups reduïts, perquè l’aprenentatge siga efectiu).

5. APLICACIONS IPAD PER EDUCACIÓ


  • WriteWords. Aprofita al màxim la pantalla tàctil de iPad per ensenyar i estimular als nens l'escriptura. És una gran manera d'ajudar als nenes al fer que aprenguin a escriure d'una manera divertida, i fins i tot, els permet reproduir les paraules assolides amb puny i lletra del seu fill.
  • Read Me Stories És una aplicació molt be animada que conté una biblioteca d'històries potencials que es podem comprar- que li permet veure un llibre de cada serie abans de comprar-ho. Les animacions són brillants i colorides, i les veus són molt divertides, per això és una gran manera d'aconseguir que els nens llegeixen coses diferents tots els dies.
  • Kid Paint. Lleva tot el complicat i els deixa amb la millor aplicació de dibuix i pintura per als nenes. Kid Paint inclous alguns tocs agradables que estan obligats a ser gaudits, com els "stams" (que fins i tot poden fer els seus propis efectes de so).
  • Magic Piano. És una aplicació que fins i tot ha protagonitzat un exit en YouTube amb un gat jugant amb un iPad. És musical divertida i entretingura que captarà l'atenció dels nens de totes les edats. M'agrada especialment 
  • Math Party. és un joc multijugador de càlcul mental per a tots a partir dels 5 anys. Cada jugador tria el seu nivel de dificultat, perquè els nens puguin jugar en contra dels seus pares. L'objectiu del joc és fer clic en les boles en l'ordre dels càlculs que apareixen.
  • ABC 123 Writing Practice. L'ajudes a aprendre com escriure lletres i nombres en anglés.

2
3



dimecres, 27 d’abril del 2016

TEMA 12.

Dia 27 d'Abril, Tema 12. APLICACIONS EDUCATIVES DEL PROGRAMARI LLIURE. Aquest tema estarà dividit pels següents apartats:Què és Linux?
  1. Software Lliure (característiques?
  2. Avantatges i Desavantatges del software lliure.
  3. Lliurex
1. Què és Linux?
  • Linux és un sistema operatiu, compatible Unix. Dues caracter´sitiques molt peculiars ho diferèncien de la resta de sistemes que podem trobar en el mercat:
    • 1ª és lliure això significa que no hem de pagar llicència a cap casa desenvolupadora de proramari per al seu ús.
    • 2ª el sistema ve acompanyat del codi font.
  • El sistema ho formen el sistema del nucli del sistema (kernel) més un gran nombre de programes/biblioteques que fan possible la seua utilització. Molts d'aquestos ha estat possibles gràcies al projecte GNU, per això mateix molts criden a Linux, GNU/Linux.
  • Les arquitectures en les quals al principi es por utilitzar Linux són Intel286-486-, Pentium Pro Pentium  II/III/IV, IA-64, Amd 5x86, Amb64, Cyrix i Motorola 68020, IBN S/390, zSeries, DEC Alpha, ARM, MIPS...
2. Software Lliure (característiques del programari lliure)
  • Llibertat d'utilitzar el progrma amb qualsevol propòsit.
  • Llibertat d'estudiar com funciona el programa i adaptar-lo a les teues necessitats.
  • Llibertat de distribuir còpies.
  • Llibertat de millorar el prograa i fer pùbliques les millores amb finalitat de que tota la comunitat es beneficie.
3. Avantatges i desavantatges del software lliure.


DESAVANTATGES

  • La corba d'aprenentatge és major.
  • Els programaris lliures no tenen garantia provinent de l'autor.
  • Es necessita dedicar recursos a la reparació d'errates.
  • No exixtiria amigables amb l'usuari (GUI) i la multimèdia tot just s'estan estabilitzant.
  • L'usuari ha de tindre nocions de programació, ja que l'administració recau molt en l'automatització de tasques.
  • La diversitat de distribucions, mètodes d'emmagatzematge, llicències d'ús, eines amb una mateixa fi, etc. Poden crear confusió.
AVANTATGES

  • Estalvis de gran quantitat de diners en l’adquisició de llicències.
  • Combat efectiu a la còpia il·lícita de programari.
  • Eliminació de barreres de pressupostos.
  • Molts col·laboradors de primer línia amb ganes d’ajudar.
  • Temps de desenvolupament sobre alguna cosa que no existeix i són menors per l’àmplia disponibilitat d’eines i llibreries.
  • Les aplicacions són facilment auditades abans de ser usades en processos de missió crítica, a més del fet que les més populars es troben molt depurades
  • Tendeix a ser molt eficient ( per que molta gent ho optimitza, millora)
  • Tendeix a ser molt divers: la gent que contribueix té moltes necessitat diferents i això fa que el programari lliure estiga adaptat a una quantitat més gran de problemes.

4. Lliurex

Llirex és una distribució GNU/Linux, està basat completament en Programari Lliure i és gratuïta, a més és un projecte de la generalitat que té com a objectiu la introducció de les TIC en el sistema educatiu.

RED

Tipo de aplicación
Windows
Lliurex
Navegador web
Internet explorer
Mozilla-firefoxEpipheny
Cliente de correo
Outlook Express 
Mozilla-Thunderbird
Videoconferència
NetMeeting 
GNOMEMeeting
Mensajeria instantanea
MSN 
Gaim
Cliente ftp
CuteFTP,WSFTP
Gftp

DISEÑO

Tipo de aplicacion
Windows
Lliurex
Editor de diagramas
 Visio
 Dia
Manipulación de imágenes
 Photoshop
 Gimp2
Dibujo vertical
 Adoble Illustrator, Corel, Draw
Inkscape 
 Graficos 3D
 3D Studio MAX
 Blender
 Herramientas de dibujo
 Paint
 GPaint, tuxpaint


dimecres, 20 d’abril del 2016

Ampliació T.11



LLICÈNCIES CREATIVE COMMONS
Dins les llicències lliures o semilliures les més estandarditzades i esteses són les llicències Creative Commons. Aquestes són més flexibles que el Copyright, doncs estan pensades especialment pel moment digital que estem vivint.
L’autor determina els usos de la seva obra, permetent una major flexibilitat necessària per una major difusió a la xarxa. Gràcies a aquestes llicències, ha estat possible l’aparició de nous models de producció i distribució cinematogràfiques, on l’autor i l’audiència cobren protagonisme en reduir-se els intermediaris.
ELS DRETS
Els drets que l’autor es pot reservar són:
  • Reconeixement (Attibution): En qualsevol explotació farà falta reconèixer l’autoria
  • No comercial (Non commercial): L’explotació de l’obra queda limitada a usos no comercials
  • Sin obras derivadas (No derivative works): L’autorització no inclou poder crear una obra derivada
  • Compatir igual (Share Alike): L’explotació autoritzada inclou la creació d’obres derivades sempre que aquestes mantinguin la mateixa llicència en ser divulgades



LES LLICÈNCIES POSSIBLES
Entenent els drets que volem i podem cedir a la comunitat i combinant-los de diverses maneres escollim quina de les sis tipologies de llicència CC volem aplicar a l’obra: 

Reconeixement (by): Es permet qualsevol explotació de l’obra, inclosa la finalitat comercial, així com la creació d’obres derivades, la distribució de les quals també es permet sense ninguna restricció.

Reconeixement – no comercial (by-nc): Es permet la generació d’obres derivades sempre i quan no se’n faci un ús comercial. Tampoc es pot utilitzar l’obra original amb finalitats comercials.

Reconeixement – no comercial – compartir igual (by-nc-sa): No es permet l’ús comercial de l’obra original ni de les possibles obres derivades, la distribució de les quals s’ha de fer amb una llicència igual a la que regula l’obra original.

Reconeixement – no comercial – sense obra derivada (by-nc-nd): No es permet l’ús comercial de l’obra original ni la generació d’obres derivades.

Reconeixement – compartir igual (by-nad): Es permet l’ús comercial de l’obra original i de les obres derivades, la distribució de les quals s’ha de fer amb una llicència igual a la que regula l’obra original.

Reconeixement – sense obra derivada (by-nad): Es permet l’ús comercial de l’obra però no la generació d’obres derivades.

ESQUEMARelació de llicències en funció del seu grau de llibertats, des de la més restrictiva (Copyright) fins a a la menys (Domini Públic)
Esquema lineal licencias








OBJECTES D'APRENENTATGE

Definicions


· Qualsevol recurs digital que pot ser reutilitzat per a recolzar l’aprenentatge.
· Qualsevol entitat, digital o no digital, que pot ser utilitzada i reutilitzada o a la que es fa referència durant l’aprenentatge recolzat per les tecnologies.
Exemples d’aprenentatge recolzat per tecnologies: sistemes d’ensinistrament basats en ordinadors, ambients d’aprenentatge interactius, sistemes d’instrucció informatizats, sistemes d’educació a distància i ambients col·laboratius d’aprenentatge.
Exemples d’OA inclouen contingut multimèdia, contingut instruccional, objectius d’aprenentatge, programari educatiu, eines de programari i persones, organitzacions o esdeveniments als que es fa referència en l’aprenentatge recolzat en tecnologies. 
· Fitxer digital (imatge, vídeo, etc.) que s’utilitza amb propòsits pedagògics i inclou, ja sigui internament o per associació, suggeriments del contingut apropiat en el que es pot utilitzar l’objecte.
· Són entitats digitals i requereixen un conjunt de metadades que descrigui el context potencial en el que es pot utilitzar l’OA.
· Un OA correspon a la mínima estructura independent que conté un objectiu, una activitat d’aprenentatge, una metadada i un mecanisme d’avaluació, el qual pot ser desenvolupat amb tecnologies d’infocomunicació (TIC) de manera que es possibiliti la seva reutilització, interoperabilitat, accessibilitat i durada en el temps.

Algunas diferències fonamentals entre els OA i altres mitjans instruccionals existents:
· els OA se poden desenvolupar com a components instruccionals petits que es poden reutilitzar en diferents contexts d’aprenentatge
· són entitats digitals que estan accessibles a Internet
· els que produeixen aquests objectes d’aprenentatge poden col·laborar i beneficiar-se’n.
Avantatges dels OA
    • Accesibilitat
    • Flexibilitat
    • Reutilitzables
    • Personalització
    • Durabilitat
    • Granularitat

Característiques dels OA

  • Ser autocontinguts
  • Ser interoperables
  • Ser reutilitzables
  • Ser duradors i actualitzables
  • Ser de fàcil accés i maneig
  • Ser seqüenciables amb altres objectes
  • Ser breus i sintetitzats
  • Han de complir amb les lleis de drets d’autor existents

Tipus d’OA

  • simulacions
  • minitutorials
  • resums
  • descripcions
  • demostracions
  • models
  • exemples
  • problemes i estudis de casos
  • eines
  • exercicis de repetició, test i avaluació

Formats dels OA

Tot tipus de format multimèdia:
  • Presentacions
  • Text
  • Flash
  • Vídeo
  • HTML

Usos dels OA

  • Educació presencial
  • Educació semipresencial
  • Educació a distància
  • Entrenament i ensinistrament

Els OA serveixen per a:

  • Motivar l’autoaprenentatge
  • Possibilitar l’accés remot a la informació (en línia)
  • Desenvolupar l’anàlisi i la reflexió
  • Mecanismes per a aclariment de dubtes
  • Eines per a la transferència i aplicació d’allò après
  • Eines per a diàleg simulat
  • Mecanismes de control i avaluació

Requisits d’un OA

  • Ha de ser un nucli d’informació indivisible, de forma que no es pugui subdividir en unitats més petites (granularitat).
  • Ha de ser independent d’altres unitats d’aprenentatge i tenir sentit en si mateix.
  • Pot ser combinat amb altres unitats d’aprenentatge per a composar una unitat major (capítol, bloc, unitat didàctica, etc.)
  • Accessible dinàmicament a través d’una base de dades en línia
  • Ha de ser dissenyat de tal forma que pugui ser utilitzat en diferents plataformes i suports.
  • Ha de ser una unitat duradora i capaç de suportar canvis tecnològics sense necessitat de tornar a ser redissenyada.
  • Reutilitzable i flexible per a incorporar components de diverses aplicacions.

Metadades i estàndards

Tot OA està compost de dues parts: el contingut de l’objecte i la metadada.

Metadades
  • “Informació de la informació”.
  • Descripció del contingut de l’OA.
  • A la metadada el contingut de l’OA es descriu sota una sèrie de camps en els quals s’indexen termes controlats i específics.
  • Permet la cerca del document i el fa accessible i recuperable per als usuaris i reutilitzable en altres àrees acadèmiques.